Ekspres De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B

Ciśnienie: 15 Bar. Moc: 1450W. Wbudowany młynek: Tak. Rodzaj młynka: Stalowy. Zbiornik na wodę: 1,8 l. Zbiornik na kawę: 250 g. Rodzaj kawy: Ziarnista
4,7
768 opinii
Darmowa wysyłka
Sprawdź w sklepie
Dołącz do Amazon Prime

Ekspres De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Jestem świeżo po zakupie ekspresu i zastanawiam się nad tym jak poprawić moc kawy, wiem że to zależy od rodzaju kawy itd bo czytałem wszystkie pytania i Wasze odpowiedzi ale czy młynek do kawy od razu mógł być fabrycznie ustawiony na max rozdrobnienie? bo próbuje wg instrukcji pokręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i sie nie da, czuć że jest opór, dodatkowo mam pytanie gdzie tam jest wskaźnik który pokazuje czy to jest 1/3/5/7? bo są strzałki które pokazują w która stronę kręcić ale nie widzę wskaźnika który by pokazywał aktualną pozycję pokrętła. więc wygląda że mam max rozdrobnienie i max moc kawy na obu pokrętłach. Przy wybraniu kawy dużej wychodzi ledwo brązowy kolor i czuć że kawa jest słaba, po dolaniu kapki mleka robi się jasny brąz i moc jest jak kawy latte, natomiast po wybraniu espresso nawet podwójnego do jednej szklanki kawa robi się ciemniejsza ale jest jej mniej i wtedy zbliża się do koloru i mocy zwykłej kawy ale za nic nie przypomina mocy espresso. proszę o pomoc.
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej postaramy się w kilku punktach opisać co powodują zmiany ustawień w ekspresie:

1) Zmieniając wielkość kawy zmieniamy ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.

2) Zmieniając moc kawy zmieniamy ilość zmielonej kawy, która wpływa na grubość krążków. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniającej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą. Im delikatniejszy smak kawy tym krążek będzie cieńszy.

3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna.

4) Przyciskając przycisk podwójnej filiżanki ekspres podwaja ilość wody i zwiększa ilość zmielonej kawy. Kawa przygotowana w dwóch filiżankach jednocześnie (używając przycisku podwójnej filiżanki) będzie miała taką samą wielkość i moc co przygotowana pojedyncza filiżanka (przyciskiem pojedynczej filiżanki), oczywiście przy tych samych ustawieniach mocy i wielkości. Ilość kawy nie jest dokładnie podwajana, jest nieco mniejsza. Jest to związane z czasem parzenia, który jest dłuższy, co powoduje wydobycie większej ilości aromatu i dlatego podwójna ilość nie jest potrzebna.

Stopień zmielenia ziaren jest również jednym z głównych elementów, który wpływa bezpośrednio na smak kawy oraz cremę. Młynki we wszystkich naszych automatycznych ekspresach są ustawione na poziomie między 3 a 5. Ustawienie to jest uważane przez ekspertów z naszej włoskiej centrali za najbardziej optymalne. Im drobniej zmielona kawa (pokrętło w kierunku ikony małych ziaren) tym intensywniejsza kawa z wyczuwalną nutą goryczki.

Grubość mielonej kawy warto dopasować wedle własnych preferencji smakowych oraz rodzaju ziaren. Różne odmiany kaw (Arabica, Robusta lub jej połączenie) przy odmiennym stopniu i intensywności wypalenia ziarna, przy tym samym ustawieniu grubości kawy, będą miały inną efekt końcowy, cremę i będą smakowały inaczej.

Ważne aby pamiętać, że pokrętło regulacji może być używane wyłącznie podczas pracy młynka do kawy. Młynek należy regulować obracając pokrętło tylko o jeden przeskok. Zmiana ustawień będzie widoczna po przygotowaniu co najmniej 2 kolejnych kaw.
Pozdrawiamy.
Wybrane oferty:
dziękuję za wyczerpująca odpowiedź, właśnie jestem w trakcie testowania różnego stopnia zmielenia i powoli zaczał się smak poprawiać. u mnie młynek był ustawiony na najgrubszy czyli nie taki jak piszecie ze miedzy 3 a5 i to była dla mnie kluczowa informacja ponieważ podczas testowania zanim dostałem odpowiedź od Was doszedłem do takiego ustawienia i uwazam ze poprawił on znacznie smak kawy. teraz mnie utwierdziliście że tak właśnie powinno byc ustawione.
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość zaprogramowania dowolnej ilości wody podawanej dla 1 dużej kawy tzn czy jest jakieś odgórne ograniczenie?

Chciałbym za pomocą tego przycisku (1 duża kawa) otrzymać ok 250ml kawy (typowy kubek). Podczas programowania ekspres sam przerywa nalewanie wody po osiągnięciu ok 160ml chociaż kontrolka programowania nadal pulsuje czyli jest w trybie programowania - wg instrukcji powinien przerwać nalewanie po wciśnięciu programowanego przycisku. Troche mnie to niepokoi poniewaz instrukcja nie podaje odgórnego ograniczenia.
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,

Ekspres ECAM 22.110 posiada możliwość zaprogramowania wielkości kawy w zakresie 40 ml - 180 ml. Warto zwrócić uwagę, że przyciski kaw pojedynczych i podwójnych są ze sobą zintegrowane. Zaprogramowanie przycisku dużej pojedynczej filiżanki np. na maksymalną wartość 180 ml sprawi, że wybierając podwójną kawę ekspres przygotuje napar o pojemności 360 ml i odwrotnie czyli programując podwójne duże filiżanki na wartość 360 ml, po wybraniu pojedynczej dużej filiżanki ekspres zrobi kawę 180 ml. Aby przeprogramować wielkość kawy należy wcisnąć i trzymać wciśnięty przycisk, który chcemy przeprogramować, tak długo, dopóki lampka kontrolna nie zacznie migać, ekspres rozpocznie nalewanie kawy. W tym momencie należy zwolnić przycisk. Ponownie nacisnąć przycisk jak tylko filiżanka zostanie napełniona odpowiednią ilością.

Mamy nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne.
Pozdrawiamy serdecznie!
dlaczego z ekspresu do kawy 22.110 SB kawa cały czas jest gorzka nie ważne jakie jest ustawienie temperatury wody, stopnia zmielenia oraz czy zaparzam kawę mieloną czy ziarnistą. żadna opcja nie działa ,aby złagodzić smak kawy bo z tą goryczą jest niemożliwa do wypicia
Odpowiedz
Sklep
Pani Marzeno, a jaką kawę Pani używa? Aby nie była gorzka, warto wybierać 100% arabice, którą jest delikatniej palona.
Ciemno wypalone ziarna robusty zawsze będą gorzkie
Dzień dobry. Zacząłem dopiero korzystać z ekspresu i zauważyłem, że nie mogę zaprogramować ilości kawy a robię wszystko według instrukcji. Jak kliknę i przytrzymam klawisz to od razu zaczyna pracować młynek (kontrolka ciągle świeci ciągłym światłem wcale nic nie miga). Jak młynek przestanie pracować to wtedy zaczyna kontrolka migać i miga ona aż do końca procesu nalewania kawy, potem znów świeci ciągłym światłem... O co tutaj chodzi ?
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Aby przeprogramować wielkość kawy należy wcisnąć i trzymać wciśnięty przycisk, który chcemy przeprogramować, tak długo, dopóki lampka kontrolna (obok przycisku, który naciskamy) nie zacznie migać, ekspres rozpocznie nalewanie kawy. W tym momencie należy zwolnić przycisk. Ponownie nacisnąć przycisk jak tylko filiżanka zostanie napełniona odpowiednią ilością kawy.
Pozdrawiamy.
Ekspres mam dwa miesiące i popsuł się młynek, nie mieli kawy. Czy ktoś miał podobną sytuację? Gdzie należy wysłać ekspres do naprawy na gwarancji?
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Prosimy o bezpośredni kontakt mailowy (infolinia.pl@delonghigroup.com) z naszym działem Obsługi Klienta, prześlemy listę naszych autoryzowanych punktów serwisowych, do których można dostarczyć urządzenie.
Pozdrawiamy.
Czy jest możliwość zaparzenia gorącej wody np.zeby nie włączać czajnika?
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Temperatura wody w ciśnieniowych ekspresy do kawy waha się w przedziale 88 - 96 stopni C. Przy wylocie może być nawet o kilka stopni chłodniejsza w zależności, np. od temperatury zewnętrznej, czy nagrzania układu zaparzającego. Temperatura wody w procesie zaparzania wpływa znacznie na jakość i smak kawy. Zbyt wysoka (>96°C) spowoduje, że kawa będzie przepalona i gorzka w smaku, natomiast zbyt niska spowoduje, że smak będzie kwaśny i rozwodniony.

Z uwagi na powyższe, w ekspresie do kawy nie jest możliwe przygotowanie wrzątku. Woda otrzymana z dyszy jest dedykowana do zaparzenia np. zielonej herbaty.
Pozdrawiamy.
Odpowiedz
Sklep
Dzień dobry, towary sprzedajemy nowe z gwarancją producenta.
Sklep
Witam, towary sprzedajemy nowe z gwarancją producenta.
Moglibyście doradzić czy lepszy będzie ten ekspres czy model 23.210? Bo nie wiem jaka jest różnica m.in. w jakości wykonania, głośności i innych rzeczach..
Odpowiedz
Producent
Witamy,
Wymienione modele różnią się wyłącznie wyglądem zewnętrznym oraz ustawieniem regulacji mocy kawy. ECAM23.210 posiada 5 poziomów ustawień mocy, natomiast ECAM22.110 jest wyposażony w pokrętło, które umożliwia płynną regulację. Pozostałe parametry techniczne obu modeli są identyczne.
Pozdrawiamy.
Odpowiedz
Sklep
Dzień dobry,
W przypadku odkamieniania proces ten jest dokładnie opisany w instrukcji, która jest dołączona do każdego urządzenia.
Producent
Witamy serdecznie,
Poniżej przesyłamy instruktaż wykonania odkamieniania wraz z filmem poglądowym.

1. Włączyć ekspres, poczekać aż będzie gotowy do użytku (kontrolki od filiżanek kawy świecą się na zielono)
2. Wlać odkamieniacz do poziomu A, dopełnić wodą do poziomu B (oznaczenie na ściance pojemnika na wodę).
3. Podstawić duży pojemnik (ok.1.8l) pod dyszę spieniacza i dozownik kawy.
4. Przytrzymać wciśniętą lampka kontrolna od odwapniania (pod pokrętłem z ikoną ziaren kawy) aż kontrolka pary (lampka obok przycisku z ikoną chmurki) zacznie migać, a kontrolka odwapniania zaświeci się światłem ciągłym. Puścić przycisk.
5. Przekręcić pokrętło nad dyszą do spieniania na I.
6. Ekspres wykonuje serię płukań.
7. Po ok. 30 minutach ekspres opróżnia zbiornik do poziomu minimum (nie przelewa zbiornika do końca). Migają kontrolki pary i pojemnika na wodę.
8. Przekręcić pokrętło nad dyszą na 0.
9. Wypłukać dokładnie pojemnik na wodę i uzupełnić zimną wodą do poziomu MAX. Włożyć ponownie do urządzenia. Lampka odwapniania świeci się światłem ciągłym a kontrolka pary miga.
10. Opróżnić zbiornik do którego przelał się odkamieniacz i podstawić ponownie.
11. Przekręcić pokrętło nad dyszą na I.
12. Ekspres się przepłukuje.
13. Po opróżnieniu całego pojemnika zaczyna migać kontrolka pary.
14. Przekręcić pokrętło nad dyszą na 0. Lampka odwapniania gaśnie.
*****

Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki będą pomocne.
Mam jeszcze jedno pytanie:
jaka jest max ilości mocy kawy? Zakładam że jest to podawane w ilości gram zmielonej kawy, która przy espresso jest mocna a przy dużej czarnej jest słabsza ze względu na większą ilość wody?
To mój pierwszy ekspres tego typu stąd moje pytanie, ponieważ zależy mi przede wszystkim na otrzymaniu mocnego i smacznego espresso.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
De'Longhi Polska pisze:

Smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej przesyłamy wpływ danych ustawień ekspresu na smak/intensywność kawy:

1) Zmieniając wielkość kawy zmianie ulega ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.
2) Zmieniając moc kawy zmianie ulega ilość zmielonej kawy. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniając jej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą.
3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna (pokrętło do regulacji stopnia zmielenia kawy znajduję się wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą).
Aczkolwiek dalej nie wiem ile automat mieli gram kawy na jedną porcję przy ustawieniu maksymalnym :)

Produkty rekomendowane