Zasady selekcji produktów EcoLine

na środowisko przez cały okres użytkowania

na rynku UE klasy energetyczne*

z myślą o wysokiej skuteczności
Sprawdzaj klasę energetyczną
Dzięki temu określisz kluczowe korzyści i funkcje w ramach danej grupy produktów.

na środowisko przez cały okres użytkowania

na rynku UE klasy energetyczne*

z myślą o wysokiej skuteczności

Oszczędzaj więcej z pralką Electrolux
i dbaj o środowisko przy każdym praniu

- Oszczędzaj do 30% energii dzięki UltraWash*
- Oszczędzaj do 96% wody dzięki odświeżaniu ubrań parą**
- Oszczędzaj do 60% detergentu dzięki AutoDose***
*Dzięki programowi UltraWash dokładnie pierzesz
w temperaturze 30ºC i oszczędzasz ponad 30% energii
w porównaniu z programem do prania bawełny
w temperaturze 40ºC.
**Test wewnętrzny na delikatnej odzieży o wadze 1 kg przy użyciu programu FreshScent w porównaniu z programem Delikatne.
***Zgodnie z wewnętrzną metodą testową ilości detergentu użytego do wsadu o wadze 2 kg z funkcją AutoDose w porównaniu ze średnią dawką ręczną.
Oszczędzaj więcej energii z suszarką
i chroń trwałość swoich ubrań
- Oszczędzaj do 68% energii dzięki technologii pompy ciepła*
- Chroń wełnę przed skurczeniem dzieki DelicateCare**
- Ochrona kurtkek puchowych z 3DSense***
*Obliczono, porównując roczne zużycie energii przez naszą 8-kilogramową suszarkę z pompą ciepła (klasa energetyczna A+++) z naszą 8-kilogramowym suszarką bez pompy ciepła (klasa energetyczna B).
**Porównując z suszeniem na płasko. p>
***Na podstawie zewnętrznego testu odporności termicznej odzieży suszonej przy użyciu technologii 3DScan, przeprowadzonego zgodnie z normą ISO 11092.

Oszczędzaj więcej z piekarnikiem parowym

- Oszczędzaj do 20% energii podczas gotowania na parze*
- Czyszczenie parowe pozwala zaoszczędzić do 95% energii w porównaniu do czyszczenia pyrolitycznego**
- Regeneruj na parze, aby przywrócić potrawom ich pierwotny smak i sprawić, by były tak smaczne jak świeżo ugotowane, dzięki czemu ograniczysz marnowanie żywności
**Na podstawie wewnętrznego testu porównującego filet z łososia gotowany przy użyciu funkcji FullSteam z tradycyjnym pieczeniem bez pary w temperaturze 170°.
**Na podstawie wewnętrznych testów porównujących zużycie energii piekarnika SteamPro (czyszczenie parowe) i piekarnika SteamCrisp (samoczyszczenie pyrolizą).
Nasze najbardziej energooszczędne zmywarki
- Dbaj o środowisko przy zapewnieniu nieskazitelnych efektów
- QuickSelect z ekometrem pozwala zaoszczędzić do 20% energii*
- SatelliteClean zapewnia do 3 x skuteczniejsze spryskiwanie
bez zużywania większej ilości wody** - AirDry zapewnia do 3 x lepszą wydajność suszenia bez
dodatkowej energii***
*Obliczenia oparte na wskaźniku efektywności energetycznej (EEI) dla zmywarek Electrolux / AEG z klasą A (EEI 31,9) w porównaniu do klasy D (EEI 49,9), co daje różnicę EEI 36%.
**W porównaniu do standardowego ramienia.
***W porównaniu do suszenia przy zamkniętych drzwiach.

Nasza najlepsza lodówka. Dla Ciebie i dla środowiska.

- Lodówki Genesi Electrolux powstają w fabryce
z certyfikatem zerowej produkcji odpadów. - Wnętrza naszych lodówek Genesi wykonane są w 70%
z tworzywa sztucznego pochodzącego z recyklingu. - Dzięki wskaźnikowi Ecometer możemy monitorować
jak ekologiczny jest wybór parametrów pracy lodówki. - Technologia Cooling 360° oraz wnętrze ze stali szlachetnej klasy premium pomagają ograniczyć marnowanie żywności dzięki zaawansowanemu chłodzeniu.
- GreenZone+ to idealnie szczelna szuflada
do przechowywania owoców i warzyw. - Usuwa nadmiar wilgoci przy zachowaniu odpowiedniego nawilżenia warzyw. Pomaga to zapobiegać psuciu się żywności oraz zachować aż do 95% witamin*.
Sprawdź jak dodatkowo oszczędzać energię
- Zadbaj o drzwi: Upewnij się, że są dobrze zamknięte
i unikaj częstego otwierania podczas pieczenia. - Uszczelka: Dbaj o jej czystość i prawidłowe umieszczenie.
- Naczynia: Używaj metalowych — są bardziej energooszczędne.
- Przygotowanie potraw: Jeśli to możliwe, nie nagrzewaj piekarnika przed pieczeniem i minimalizuj przerwy między pieczeniem kolejnych potraw.
- Korzystaj z termoobiegu: Nasze piekarniki wyposażone są w wentylator zapewniający stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych bez termoobiegu, co umożliwia oszczędność czasu i energii.


Ciepło resztkowe:
- Efektywność: Jeśli pieczesz dłużej niż 30 minut, grzałki
mogą się wcześniej wyłączyć. - Praktyczne zastosowanie: Wykorzystuj ciepło resztkowe do utrzymania temperatury potrawy, podgrzewania innych dań i różnych celów kulinarnych.
- Oszczędność: Zmniejsz temperaturę piekarnika na kilka minut przed końcem pieczenia i wybieraj najniższą możliwą temperaturę.
Dodatkowe wskazówki:
- Oświetlenie: W niektórych modelach możesz wyłączyć oświetlenie podczas pieczenia.
- Termosonda: Dzięki termosondzie Twoje danie nie zostanie wysuszone. Piekarnik automatycznie wyłączy się, kiedy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, kończąc program pieczenia w idealnym momencie.
- Tryb czuwania: Po 2 minutach wyświetlacz może przejść
w tryb czuwania.
- Tryb ECO: Choć program ECO w zmywarce trwa najdłużej,
warto go wybierać. Dlaczego? Ponieważ zapewnia on największą efektywność zużycia wody i energii. - Przygotowanie naczyń: Nie spłukuj ręcznie przed umieszczeniem
ich w zmywarce, ale usuń większe resztki. - Efektywne zmywanie: Układaj naczynia zgodnie
z instrukcją, unikaj przeciążenia i upewnij się, że naczynia
nie stykają się ze sobą.


Zamrażarka:
- Efektywność: Wewnętrzna konfiguracja urządzenia została tak dobrana, aby zapewniać najbardziej efektywne zużycie energii.
Lodówka
- Organizacja: Dla efektywności umieść szuflady na dole
i równomiernie rozmieść półki. - Drzwi: Ogranicz częste otwieranie i nie ustawiaj
zbyt niskiej temperatury. - Sprężarka: Przy wysokiej temperaturze otoczenia i pełnym załadunku, sprężarka może działać nieprzerwanie, powodując osadzanie szronu. W takiej sytuacji zwiększ temperaturę w chłodziarce, by umożliwić odszranianie i oszczędzać energię.
- Wentylacja: Zapewnij właściwą wentylację, nie zasłaniając kratek. Produkty spożywcze powinny umożliwiać przepływ powietrza przez otwory z tyłu urządzenia.