Porównanie Amica PG6511WPR vs Amica PG6611WPR

Amica PG6511WPR
Amica PG6511WPR
Amica PG6611WPR
Amica PG6611WPR
Cena wyprzedane wyprzedane
Ocena
5,0
1 opinia
5 5 0 (5,0)
5,0
2 opinie
5 5 0 (5,0)

Dane podstawowe

Marka Amica Amica
Rodzaj płyty Klasyczna Klasyczna
Palniki 4 palniki 4 palniki
Wykonanie rusztu Żeliwny Żeliwny
Sterowanie Pokrętła Pokrętła
Zapalarka gazu Tak Tak

Bezpieczeństwo

Zabezpieczenie Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu
Typ obsługiwanego gazu - 3B/P (propan-butan), E (GZ-50)
Napięcie zasilania - 230 V

Parametry fizyczne

Szerokość zabudowy 59 cm 59 cm
Głębokość 52 cm 52 cm
Kolor Białe Białe

Rodzaj rusztu Dwuczęściowy Dwuczęściowy
Wykonanie płyty Emalia Emalia

Cechy Produktów

łatwość czyszczenia
łatwość obsługi
ilość palników
moc palników
rozstawienie palników
jakość wykończenia

Opinie

Opinie kupujących
  • Użytkownik Ceneo Ocena: 5/5
    Dobry produkt. czytaj więcej
  • Użytkownik Ceneo Ocena: 5/5
    Płyta ogólnie bezproblemowo działa. Jestem z niej zadowolona. Łatwo się ja obsługuje, palniki są okej, do tego jeszcze ma fajny palnik do WOka o sensownej mocy i z dobrą regulację płomienia. Dodatkowo jeszcze ma ruszty z żeliwa które łatwo się myje. Dodatkowo marka sprawdzona a płyta ma również szybką zapalarkę w pokrętle. czytaj więcej
  • Użytkownik Ceneo Ocena: 5/5
    Bardzo mi się spodobała. W bieli wygląda extra i mam wrażenie że jednak mam mniej roboty niż przy mojej poprzedniej płycie w czerni – jakoś mniej czyszczenia jest. Dodatkowo powierzchnia jest emaliowana, ruszty są żeliwne, palnik do WOKa ze sporą mocą a do tego płyta ma sensowną cenę i jest sprawdzonego producenta. czytaj więcej

Podsumowanie

Ilość punktów 3/4 3/4

Opis pojęć użytych w porównaniu

Rodzaj płyty

Odnosi się do jej konstrukcji i funkcjonalności. Wyróżniamy tradycyjne płyty gazowe, które są montowane na blacie kuchennym i mają palniki na stałe, oraz płyty gazowe typu modułowego, gdzie palniki można wymieniać według potrzeb. Opcje modułowe pozwalają na większą elastyczność w układzie palników. Płyty gazowe mogą różnić się również pod względem rodzaju palników, np. zwykłych lub wok, co wpływa na rodzaj potraw, jakie można przygotować.

Palniki

Palniki to elementy w płycie gazowej, na których odbywa się gotowanie. Zazwyczaj na płycie znajdują się cztery palniki: jeden duży o mocy 2,5-3 kW, dwa standardowe średnie o mocy 1,8-2,0 kW i jeden mały o mocy 0,9-1,5 kW. Zdarzają się również płyty o niestandardowej budowie, które posiadają jeden, dwa, trzy albo nawet pięć palników. Stosowane jest również turbodoładowanie, czyli palnik o podwójnym wieńcu płomienia.

Wykonanie rusztu

Odnosi się do jego struktury nośnej lub podstawy. Może być wykonane z metalu, szkła, tworzyw sztucznych itp. Wpływa to na stabilność i trwałość urządzenia oraz ułatwia jego utrzymanie w czystości.

Sterowanie

Odnosi się do dostępnych mechanizmów i interfejsów, które umożliwiają użytkownikowi kontrolę nad urządzeniem. To, jakie opcje sterowania są dostępne, zależy od konkretnego typu sprzętu. Może to obejmować panel dotykowy, przyciski, pokrętła, pilot zdalnego sterowania, aplikacje mobilne lub nawet sterowanie głosowe.

Zapalarka gazu

Zapalarka do gazu to jedna z dodatkowych funkcji dostępnych w płytach gazowych. Jest to zapalnik elektryczny, który umożliwia automatyczne zapalenie gazu. Należy odkręcić pokrętło palnika, z którego chcemy skorzystać, powstaje iskra rozpalająca gaz. Jest to jedna z najważniejszych funkcji wpływająca na komfort użytkowania płyty gazowej. Można w każdym momencie skorzystać z urządzenia i nie trzeba pamiętać o tym, by zawsze w pobliżu były zapałki.

Zabezpieczenie

Zabezpieczenie w płytach gazowych to istotny aspekt bezpieczeństwa. Obejmuje ono funkcje, takie jak czujniki gazów, automatyczne wyłączanie w przypadku wycieku, systemy zapobiegające przechodzeniu ognia na palniki nieaktywne oraz termiczne zabezpieczenia przed przegrzaniem

Szerokość zabudowy

Określa, jakie urządzenie można umieścić w standardowej przestrzeni kuchennej. Wymiary wynoszą 60 cm lub 90 cm w przypadku większych urządzeń. Dostosowanie szerokości jest kluczowe, aby zapewnić idealne dopasowanie i estetyczny wygląd w kuchni.

Głębokość

Miara od frontu do tylnej krawędzi. To ważny parametr przy wyborze, ponieważ determinuje, jak głęboko płyta wtopi się w blat kuchenny. Standardowa głębokość płyty gazowej wynosi zazwyczaj około 50-60 cm, co jest odpowiednie dla większości kuchennych blatów. Niektóre modele mogą mieć nieco większą głębokość, co może wymagać dostosowania mebli kuchennych.

Moc

Moc to jeden z parametrów płyty gazowej do zabudowy, podawany w jednostce kW. Im większa moc palników, tym szybciej podgrzejemy i przygotujemy potrawy. Przy dużej mocy urządzenia, możliwe jest również przygotowanie dania, które wymaga bardzo dużej temperatury. Im większa moc urządzenia, tym większy pobór gazu, jednak szybciej zagotujemy wodę, czy przyrządzimy posiłek, co w ostatecznym rozrachunku może być dla nas bardziej korzystne.

Rodzaj rusztu

Element, na którym umieszcza się garnki i patelnie podczas gotowania. W zależności od modelu i producenta płyt gazowych, istnieją różne rodzaje rusztów. Najczęściej spotykane są ruszty emaliowane, żeliwne lub stalowe.

Wykonanie płyty

Odnosi się do jej materiałów i jakości konstrukcji. Płyty do zabudowy i wolnostojące są dostępne w różnych wykonaniach, w tym stal nierdzewna, emaliowana stal, szkło ceramiczne itp. Wybór wykonania ma wpływ na trwałość, estetykę i łatwość czyszczenia. Stal nierdzewna jest trwała i odporna na korozję. Emaliowana stal jest trwała i łatwa do utrzymania w czystości. Szkło ceramiczne jest eleganckie i proste w czyszczeniu.