Porównanie Prima Finezja Kawa Mielona 500g vs Lavazza Mielona Qualita Oro 250g

Prima Finezja Kawa Mielona 500g
Prima Finezja Kawa Mielona 500g
Lavazza  Mielona Qualita Oro 250g
Lavazza Mielona Qualita Oro 250g
Cena od27,13 od25,72
Ocena
4,1
58 opinii
4,06 5 0 (4,1)
4,8
639 opinii
4,80 5 0 (4,8)
Wybrane oferty

Podstawowe informacje

Marka Prima Lavazza
Waga 500g 250g
Model Finezja 0,5 kg 0040
Rodzaj Kawa mielona Kawa mielona
Gatunek kawy Kawy mieszane Arabica
Rodzaj kawy Czarne zwykłe Czarne zwykłe
Zawartość kofeiny Niska Niska
Stopień palenia Średni Średni
Intensywność smaku Delikatna Delikatna
Kwasowość Delikatna Delikatna
Liczba sztuk w opakowaniu 1 12

Cechy Produkt wegański, Produkt wegetariański Brak
Certyfikat Jakość Tradycja B Corp
Dystrybucja - Lavazza

Cechy Produktów

aromat
jakość
smak

Opinie

Opinie kupujących
  • Użytkownik Ceneo Ocena: 5/5
    Kawa mielona Prima Finezja to kawa o harmonijnym smaku oraz pięknym zapachu świeżo palonych ziaren. Ma delikatny niepowtarzalny smak. Mamy okazje testować kawę w kampanii marketingu rekomendacji Streetcom #dbamyowspolnechwile Występuje na rynku w różnych opakowaniach: 100g, 250g oraz 500g. Choć można spotkać również opakowania 275g, 550g oraz 750g. Kawa Prima Finezja wraca z powrotem do mojego domu i już w nim zagości na stałe. czytaj więcej
  • Użytkownik Ceneo Ocena: 5/5
    Mimo iż Prima Finezja pochodzi ze średniej półki cenowej jakoś do tej pory nigdy jej nie kupiłam. Uwielbiam kawę czarną parzoną i raczej wybierałam te droższe kawy. Kiedy zaczęłam testować Primę zmieniłam zdanie, że tanie jest gorsze. Kawa jest bardzo dobra, delikatna w smaku o delikatnym i stonowanym zapachu. Nie ma posmaku kwasowości i nie czuć w niej żadnej goryczy. Opakowanie jest proste graficznie a zarazem bardzo eleganckie i rzucające się w oczy. Jestem pozytywnie zaskoczona :) Polecam. czytaj więcej
  • Ala Ocena: 5/5
    Polecam czytaj więcej
  • q2q2q2 Ocena: 5/5
    bardzo dobra kawa dla tych co nie lubią mocno palonych , łagodna i dość słaba ( arabica bez domieszek robusty ) , dla mojej żony nr 1 , ja wolę mocniejsze ale też od czasu do czasu po nią sięgam , dobrze smakuje tak z expresu jak i tradycyjnie sypana , poza tym ta z dystrybucji na Polskę ( czy Europę ) jest gorsza od tej z dystrybucji na Włochy - kupuję na necie WŁOSKĄ np w - kawa365 czytaj więcej
  • Andrzej Ocena: 4,5/5
    Bardzo dobra, wydajna i aromatyczna kawa o łagodnym niepowtarzalnym smaku i stosunkowo intensywnym i przyjemnym zapachu. Bardzo dobrze parzy się w ekspresie ale można ją z powodzeniem parzyć tradycyjnie tzw. po turecku. czytaj więcej
  • Andrzej Ocena: 5/5
    Bardzo dobra i aromatyczna kawa, stosunkowo łagodna, średnio palona, bardzo dobrze się zaparza zarówno w ekspresie jak również tradycyjnie po turecku. czytaj więcej

Podsumowanie

Liczba punktów 0/2 2/2
Wybrane oferty

Opis pojęć użytych w porównaniu

Waga

Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu.

Rodzaj

Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku.

Gatunek kawy

Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy.

Rodzaj kawy

Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp.

Zawartość kofeiny

Informuje o ilości kofeiny obecnej w napoju. Zawartość kofeiny w kawie może różnić się w zależności od gatunku ziaren, metody parzenia i ilości kawy użytej do przygotowania napoju. Kawa zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż inne napoje, ale istnieją też odmiany o niższej zawartości, takie jak kawa bezkofeinowa.

Stopień palenia

Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają.

Kwasowość

Kwasowość w kawie odnosi się do smaku, który wynika z obecności kwasów organicznych w ziarnach kawy. Jednym z głównych kwasów obecnych w kawie jest kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem i ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Cechy

Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych.

Certyfikat

Certyfikat w żywności to potwierdzenie zgodności produktu z określonymi standardami jakości, takimi jak brak GMO, sztucznych dodatków czy produkcja z poszanowaniem środowiska. Pomaga konsumentom wybierać produkty spełniające ich oczekiwania zdrowotne i etyczne.