Polifenole z bergamoty
Na ratunek – bergamota!
Przełomowe odkrycie ostatnich lat. Najnowsze badania wskazują, że w walce z cholesterolem może pomóc nam natura. A konkretnie standaryzowana kompozycja polifenoli z bergamoty tzw. polifenole z bergamoty BPF (ang. Bergamotderived Polyphenolic Fraction). Bergamota (Citrus bergamia Risso) jest rośliną cytrusową rosnącą niemal wyłącznie we włoskiej Kalabrii. Skórka z jej owoców oraz liście są od lat stosowane do produkcji eterycznych olejków i perfum. Teraz okazało się, że wyjątkowe, zdrowotne właściwości ma miąższ bergamoty [4]. Dzięki wysokiemu stężeniu unikalnej kompozycji polifenoli – związków o właściwościach antyoksydacyjnych, wspierających naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka – wyciąg z bergamoty wywiera pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową, a także oddziałuje korzystnie na śródbłonek naczyniowy [5].
W badaniach naukowych wykazano, że polifenole z bergamoty BPF zapewnia najsilniejszą redukcję stężenia cholesterolu LDL spośród przebadanych naukowo substancji naturalnych – wyjaśnia dr n. med. Marcin Barylski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Rehabilitacji Kardiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
„W badaniach wykazano, że standaryzowana kompozycja polifenoli z bergamoty (ang. bergamot-derived polyphenolic fraction, polifenole z bergamoty BPF) zapewnia najsilniejszą redukcję stężenia cholesterolu LDL spośród przebadanych naukowo substancji naturalnych”
Citrus Bergamia Risso (ekstrakt z owoców bergamoty)
Skórka z owoców i liście bergamoty (Citrus Bergamia Risso), rośliny cytrusowej uprawianej we włoskiej Kalabrii, są od lat wykorzystywane w produkcji olejków eterycznych i perfum. Okazuje się jednak, że zawarta w miąższu bergamoty unikatowa kompozycja polifenoli korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i węglowodanową oraz śródbłonek naczyniowy.
Wyciąg z miąższu bergamoty obniża stężenie cholesterolu LDL i triglicerydów.
Polifenole z bergamoty wzmacniają działanie statyn
Badanie przeprowadzone z udziałem 237 osób dowiodło, że 30-dniowa terapia polifenole z bergamoty BPF w dawce 500 lub 1000 mg skutkowała znacznym (od 25 do 40%) obniżeniem stężeń frakcji LDL cholesterolu, redukcją stężenia triglicerydów (od 30 do 40%) oraz istotnym (od 20 do 40%) wzrostem stężenia cholesterolu HDL. Doniesienia te zostały następnie potwierdzone w badaniu porównawczym z rosuwastatyną. Wykazano w nim, że 1000 mg polifenole z bergamoty BPF pozwala obniżyć stężenie cholesterolu LDL o 40%, co jest porównywalne z działaniem rosuwastatyny w dawce 10 mg. Badanie potwierdziło również, że przyjmowanie polifenole z bergamoty BPF wraz ze statyną wzmacnia jej działanie. Po dodaniu 1000 mg polifenole z bergamoty BPF do 10 mg rosuwastatyny stężenie cholesterolu LDL zostało obniżone o 53% – redukcja ta była analogiczna do tej, którą osiągnięto po zastosowaniu 20 mg rosuwastatyny. Dodatkowo obserwowano lepsze działanie polifenole z bergamoty BPF na cholesterol LDL i triglicerydy.
Poza kompleksowym wpływem na lipidy, badania wykazały także korzystny wpływ polifenole z bergamoty BPF na glikemię. W grupie pacjentów przyjmujących polifenole z bergamoty BPF w dawce 500 mg zaobserwowano obniżenie stężenia glukozy we krwi średnio o 18,9%, a dawka 1000 mg wiązała się ze spadkiem stężenia glukozy o 22,4%
Bergamota skuteczna w stłuszczeniu wątroby i zaburzeniach erekcji
Inne badanie, przeprowadzone wśród 107 osób, dowiodło skuteczności wyciągu z bergamoty w znacznym ograniczeniu stłuszczenia wątroby. Nie odnotowano przy tym żadnych działań niepożądanych, co po raz kolejny potwierdziło wysoki profil bezpieczeństwa polifenole z bergamoty BPF.
Z kolei badania przeprowadzone wśród mężczyzn z cukrzycą typu 2 i zaburzeniami erekcji wykazały dużą skuteczność terapii polifenole z bergamoty BPF w poprawie potencji. Do oceny wykorzystano badanie obiektywne – USG Doppler (zmierzono szczytową prędkość skurczową w tętnicy grzbietowej prącia) oraz subiektywne – kwestionariusz zaburzenia erekcji.
polifenole z bergamoty BPF ma działanie analogiczne do statyn. Wpływa na ten sam szlak metaboliczny cholesterolu – hamuje reduktazę HMG-CoA oraz aktywuje kinazę AMP, szlak działania metforminy – dzięki czemu oddziałuje także na glukozę oraz proces spalania tłuszczu.