Data modyfikacji:

Szklana deska do krojenia: hit czy kit?

Szklane deski do krojenia są wyjątkowo praktyczne i higieniczne. Nie mnożą się w nich bakterie, łatwo je czyścić i nie chłoną zapachów z jedzenia. Jakie są ich inne zalety? Dlaczego warto kupić szklaną deskę do krojenia? Jaką wybrać? Sprawdź w artykule!
szklana deska do krojenia

Szklana deska do krojenia: czy warto?

Szklane deski do krojenia stały się ostatnio bardzo popularne. Wypierają coraz częściej tradycyjne deseczki z drewna. Dlaczego? M.in. dlatego, że trzeba wiedzieć, jak zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia oraz wiedzę tę wykorzystywać w praktyce.

Z kolei deski szklane nie wymagają impregnacji, szybko wysychają, nie chłoną zapachów oraz bakterii. Wykonane są ze szkła hartowanego. Dzięki temu są znacznie bardziej odporne na stłuczenia niż klasyczne szkło.

Szklane deski do krojenia doskonale sprawdzają się w roli podkładek pod gorące patelnie, garnki czy naczynia. Choć są dość śliskie, często mają na spodzie antypoślizgowe nakładki, które chronią je przed przemieszczaniem się na blacie oraz upadkiem.
Zastanawiasz się, czy szklana deska do krojenia będzie pasować do twojej kuchni? Deseczka w kwiaty na pewno spodoba się wszystkim o romantycznym usposobieniu, a przezroczysta to uniwersalny wybór dla każdego. Natomiast czarna szklana deska do krojenia będzie pięknie wyglądać w kuchni urządzonej w nowoczesnym klimacie.

Szklana deska do krojenia – zalety

Szklane deski do krojenia mają wiele zalet:

  • są łatwe w czyszczeniu,
  • są higieniczne – nie rozwijają się na nich bakterie,
  • można je myć w zmywarce,
  • nie odbarwiają się i nie odkształcają,
  • nie chłoną wody i wilgoci,
  • nie chłoną zapachów,
  • są odporne na działanie środków czyszczących,
  • są dostępne w wielu kolorach i wzorach, dlatego wpasują się w wystrój każdej kuchni.

Szklane deski do krojenia mają oczywiście również wady. Ich powierzchnia jest śliska, poza tym mogą ulec potłuczeniu. Ponadto przyspieszają proces tępienia się noży. Jak temu zapobiec? Najlepiej na szklanej desce nie używać ceramicznych noży.

Naszym zdaniem ich liczne zalety zdecydowanie przewyższają wady. Szklane deski do krojenia cieszą się świetnymi opiniami użytkowników.

Deska do krojenia – szklana czy drewniana?

Zastanawiasz się, jaką deskę do krojenia wybrać – szklaną czy drewnianą? Ze względu na wymienione powyżej zalety, szklane deski idealnie nadają się do krojenia mięsa, ryb czy owoców morza. Łatwo je wyczyścić i zdezynfekować, poza tym nie tworzą środowiska odpowiedniego do namnażania się bakterii.

Doskonale sprawdzą się także w przypadku brudzących warzyw, np. buraków. Krojąc na szklanej desce, nie musisz obawiać się, że zabrudzi się ona od soku z warzyw czy owoców. Bez problemu umyjesz ją zwykłą wodą czy płynem do mycia naczyń.

Drewniane deski natomiast przydadzą się do krojenia innych warzyw, owoców czy też chleba. Oczywiście na szklanej desce również możesz siekać wymienione produkty. Musisz jedynie zachować szczególną ostrożność tak, aby deska nie ześlizgnęła się i nie potłukła.
Dobrym pomysłem jest posiadanie kilku desek różnego rodzaju, przeznaczonych do krojenia odmiennych produktów – np. osobna deska do warzyw, osobna do mięsa i tak dalej. To rozwiązanie jest bezpieczne i higieniczne. Dzięki temu bakterie z surowego mięsa nie przeniosą się na resztę żywności.

Szklana deska do krojenia – jaką wybrać?

Jaką szklaną deskę do krojenia wybrać? W internecie znajdziesz mnóstwo produktów w różnych kolorach i z różnymi wzorami. Czarna szklana deska do krojenia, przezroczysta deska, szklana deska do krojenia z nadrukiem – wybór jest ogromny. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Pamiętaj jedynie, aby wybrać produkt dobrej jakości. Dobra deska powinna być wykonana z hartowanego szkła. Dzięki temu jest znacznie bardziej odporna na stłuczenia i wyszczerbienie.