Deska do krojenia – szklana czy drewniana?
Zastanawiasz się, jaką deskę do krojenia wybrać – szklaną czy drewnianą? Ze względu na wymienione powyżej zalety, szklane deski idealnie nadają się do krojenia mięsa, ryb czy owoców morza. Łatwo je wyczyścić i zdezynfekować, poza tym nie tworzą środowiska odpowiedniego do namnażania się bakterii.
Doskonale sprawdzą się także w przypadku brudzących warzyw, np. buraków. Krojąc na szklanej desce, nie musisz obawiać się, że zabrudzi się ona od soku z warzyw czy owoców. Bez problemu umyjesz ją zwykłą wodą czy płynem do mycia naczyń.
Drewniane deski natomiast przydadzą się do krojenia innych warzyw, owoców czy też chleba. Oczywiście na szklanej desce również możesz siekać wymienione produkty. Musisz jedynie zachować szczególną ostrożność tak, aby deska nie ześlizgnęła się i nie potłukła.