Data publikacji:

Jak kociołek będzie lepszy? Żeliwny czy emaliowany?

Biwakowanie jest jedną z najlepszych form wypoczynku na świeżym powietrzu. Niesamowitą atrakcję przy takim wypoczynku stanowią potrawy przygotowane w kociołku zawieszonym bezpośrednio nad ogniskiem. Zwłaszcza że z jego pomocą można wykonać wyjątkowe posiłki o niepowtarzalnym smaku. Celem przygotowania smacznych, ale i przede wszystkim zdrowych potraw, należy się zastanowić nad odpowiednim wyborem kociołka. Ponieważ na rynku, pośród różnych kociołków, „królują” przede wszystkim żeliwne i emaliowane, warto zatem przeanalizować wybór jednego z nich. Zatem jaki kociołek lepszy, żeliwny surowy czy emaliowany?
Jak kociołek będzie lepszy-zeliwny czy emaliowany

Kociołki żeliwne emaliowane kontra żeliwne surowe

Pośród emaliowanych kociołków istnieje podział na: kociołki stalowe i kociołki żeliwne. Przy czym kociołki żeliwne są trwalsze i przede wszystkim zdrowsze.

Czym zatem się różnią kociołki żeliwne surowe od emaliowanych? Kociołki żeliwne cieszą się największą popularnością. Wykonane są ze specjalnego stopu żeliwa, składającego się głównie z żelaza i węgla.

Cechy kociołków emaliowanych

Do najistotniejszych zalet żeliwnych kociołków emaliowanych należą wytrzymałość i wysoki stopień odporności na ścieranie. Pokryte są one specjalną emalią, odporną na wysokie temperatury, która jednocześnie zapobiega przywieraniu potraw do dna.

Ponadto, dzięki warstwie emalii, mogą one być myte z użyciem detergentów, co w znacznym stopniu ułatwia utrzymanie ich w czystości. Dodatkowo emalia chroni przed przenikaniem zapachów, zatem nie zmienia aromatu kolejnego posiłku.

Kolejną zaletą emaliowanych kociołków żeliwnych jest brak konieczności przeprowadzania procesu wypalania olejem, przed pierwszorazowym użyciem. Wystarczy je solidnie wyszorować. Doskonałym przykładem wysokiej jakości kociołka emaliowanego jest Konighoffer Kociołek myśliwski żeliwny 10 L + pokrywa czarny emaliowany. Dostępny na portalu sprzedażowym Ceneo.pl.

Kociołki żeliwne surowe

Kociołki żeliwne surowe charakteryzują się z kolei szybszym gotowaniem i dłuższym utrzymywaniem wysokiej temperatury. Jednakże brak emaliowanej powłoki nie pozwala na stosowanie detergentów podczas czyszczenia.

Ponadto wymagają one odpowiedniej impregnacji przed pierwszym użyciem, poprzez wypalanie olejem. Dodatkowo żeliwo bez emalii może wchodzić w reakcje z kwaśnymi potrawami, zatem nie powinno się w nich przechowywać tego typu potraw. Kolejną wadą kociołków żeliwnych surowych jest fakt, iż są bardziej podatne na korozję od kociołków emaliowanych. Zatem nieprawidłowo osuszane mogą pokryć się rdzą, która przyczyni się do konieczności wyrzucenia kociołka.

Dodatkowo kociołki żeliwne surowe w dużym stopniu chłoną zapachy. W związku z tym świeżo gotowane potrawy mogą przenikać poprzednimi posiłkami. Z pewnością zaletą kociołków żeliwnych surowych jest ich cena, ponieważ są one z reguły dużo tańsze od emaliowanych.

Jaki kociołek lepszy – żeliwny czy emaliowany? Cechy wspólne

Kociołki żeliwne emaliowane i żeliwne surowe posiadają też kilka wspólnych cech. Obydwa rodzaje kociołków charakteryzują się trwałością i uniwersalnością. Można w nich gotować, dusić, a nawet smażyć potrawy. Bardzo dobrze utrzymują ciepło i równomiernie się nagrzewają.

Zatem jaki kociołek lepszy – żeliwny czy emaliowany? Krótkie podsumowanie

Rachunek cech wspólnych i różnic, ilości zalet i wad, bezsprzecznie przemawia na korzyść kociołków emaliowanych. Pomimo tego, iż są one troszkę droższe, nie wymagają tylu zabiegów impregnacyjnych, co kociołki żeliwne. Ponadto nie przenikają zapachami i są dużo łatwiejsze w utrzymaniu w czystości.

Z kolei kociołki żeliwne są tańsze i posiadają znacznie więcej uroku. Są jednak bardziej problematyczne od kociołków emaliowanych. Wymagają impregnacji i mycia pod bieżącą wodą.

Jednakże osoby zainteresowane zakupem kociołka na paleniska ogrodowe powinny samodzielnie przeanalizować decyzję i dokonać wyboru. Reasumując, każdy wie najlepiej, który kociołek w jego przypadku się najlepiej sprawdzi.

Autor: Jadwiga Kucharczyk