Mąka i mieszanki chlebowe

4,58 / 5 z 18257 opinii

Makaron, chleb, naleśniki, ciasto – co łączy wymienione produkty? Wspólny składnik – mąka, która jest podstawą wielu przepisów. W kategorii mąka i mieszanki chlebowe koneserzy dobrego jedzenia znajdą produkty najlepszej jakości.
Charakterystyka mąki sprowadza się do dwóch kategorii – rodzaju i typu. Najpopularniejsza w Polsce jest mąka żytnia i pszenna. Mąki zbożowe to również mąka jęczmienna czy owsiana. Mąka kukurydziana jest alternatywą dla osób uczulonych na gluten. Jest powszechnie stosowana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli. Glutenu nie zawiera również mąka ziemniaczana i mąką gryczana, z których można przyrządzić ciasta czy pierogi. Coraz więcej zwolenników zyskują mniej tradycyjne mąki, na przykład mąka kokosowa i migdałowa, które są źródłem wielu witamin i błonnika, a przy tym nie zawierają glutenu i są lekkostrawne.
Co oznacza liczba na opakowaniu mąki? To typ mąki danego rodzaju. Mąka pszenna występuje w kilku typach. Mąka o oznaczeniach 400 i 450 to mąka tortowa. Z mąki tortowej można przygotować lekkie ciasta, na przykład biszkoptowe. Do ciast kruchych lepsza będzie mąka typu 500, chociażby krupczatka, której można użyć też jako składnika do wyrobu makaronów, pierogów, naleśników i omletów. Mąka typu 550 i 650 jest idealna do pączków i ciast drożdżowych. Cztery typy – 750, 1400, 1850 i 2000 – są stosowane do wyrobu pieczywa. Ostatni typ – 3000 – to mąka wykorzystana do pieczenia chleba na zakwasie.
Bez względu na preferencje kulinarne w kategorii mąka i mieszanki chlebowe odnajdziesz produkty, dzięki którym przygotujesz pyszne dania.

Filtry

Tylko oferty

Cena

Producent

Lokalizacja sklepu

Pozostałe lokalizacje